Kendine İyi Bak’’ serisinde bugün kutsallaştırılan iş kültürü ile birlikte yoğrulan beyaz yaka tükenmişliğini konu aldım.
Tükenmişlik yani ‘’Burn out’’ Sendromu; bireyin başlangıçta hızlı, enerjik, istekli olduğu işinde; ilk olarak enerji kaybı, ilgi eksikliği, sonrasında bedensel belirtiler (yorgunluk, ağrı) ve yorgunluk, isteksizlik gibi zihinsel belirtilerin eşlik ettiği sendrom olarak tanımlıyor. Tükenmişlik sendromu karakter olarak idealist ve ötekilerini memnun etme amacı taşıyan bireylerde; insanlarla çalışan, sosyal ilişkinin gerekli olduğu meslek gruplarda yoğunlukta olduğu biliniyor. Tükenmişlikten muzdarip bu bireyler; yöneticiden takdir kazanmak, asla hata yapmamak ya da terfi alabilmek gibi kaygılarla aslında kendi kaynaklarının sömürülmesine izin veriyor.
🌿SINIR ÇİZMELİ
Yaptığınız işte aldığınız sorumlulukları gözden geçirin. Sizin yeteneklerinizle örtüşmeyen ya da yapmayı istemediğiniz işleri üzerinize vazife almayın. Gerektiğinde ‘’hayır’’ diyerek iş alanınızdaki sınırlarınızı çizin.
🌿AKTİF DİNLENMEYİ TAKVİME EKLEMELİ
Tükenmemek için bedensel yorgunluğunuzdan ziyade zihinsel yorgunluğunuzu dinlendirmelisiniz. Eğer uyanık kaldığınız tüm sürelerde çalışıyorsanız, uyumak dinlenmek değildir. Zihninizi kullanacağınız, sizi canlı tutacak aktiviteleri adeta yapılacak önemli bir toplantı gibi mutlaka takviminize ekleyin. Aktif biçimde dinlenin.
🌿İŞİNİZ SÜRESİNDE 15-20 DAKİKALIK BOŞLUKLAR YARATIN
Eğer işiniz yer değiştirmeye imkan sunuyorsa olduğunuz yerden kalkın, yer değiştirin, dışarıda nefes alın. Eğer bilgisayar, telefon gibi ekranlar ile çalışıyorsanız elektronik aletlerden uzak olduğunuz kısa zaman aralıkları yaratın.
🌿KUTSALLAŞTIRILMIŞ ÇALIŞMA KÜLTÜRÜNÜ SORGULAMALI
İşe bir din gibi inanılacak kutsallığı yükleyen çalışma kültürünü özümsemeyin. İşe gidiyorsunuz, çalışıyorsunuz çünkü para kazanıyor, daha iyi yaşamak için belli imkanlara kavuşuyorsunuz. İş yerinde sürekli motive olan, yükselen ve gerçekliği olmayan ‘’mükemmele’’ erişmeye çabalayan biri olmaktan uzaklaşın.
Kendinize iyi bakın.