Aile Terapisi & Aile Danışmanlığı

Aile terapisi, aile bireylerinin tümünün aynı seans içerisinde bulunduğu ve tüm aile sistemini iyileştirmeyi hedefleyen bir psikoterapi hizmetidir. Terapi sürecinde tüm ailenin yakın ve ikili ilişkilerinin gözden geçirildiği, sistemdeki her bireyin yaşadığı problemlerin ortak kaynakları ve sonuçlarına bakıldığı, tüm aile sisteminin gelişim ve büyümesine odaklanan bir terapi süreci yürütülür. Aile terapisi; güven, yakınlık, çatışma, bireyler arası iletişim, güç dengesi rol ve sorumlulukların dağıtılması gibi bazı kavramların etrafında dönerek ailenin sağlıklı bir sistem olmasına hizmet edecek şekilde ailenin yeniden yapılandırılması için bütüncül bir psikolojik destek sunulur. Aile terapisi, evlilik terapisi nedir? sorusunun cevaplarını çok daha geniş kapsamda anlamak için yazının geri kalanını okumaya devam edebilirsiniz.

Aile Terapisi & Aile Danışmanlığı Nedir?

Aile terapisi, aile danışmanlığında bireysel terapi yaklaşımlarından farklı olarak, bir bireyin yaşadığı sorunu tüm aile sistemi içerisinde ele alarak yaklaşır; ve bu sorunun tüm aile üyeleri ile ilişkisi ile çalışır. Aile terapisinde temel hedef; bir bireyi problemli olarak görmek ve onun problemini tek başına çözmesini beklemek yerine aile sisteminde bu sorunun anlamı ve sürekliliğini sağlayan davranışları, döngüleri saptamak ve bunları değiştirmektir. Terapi, gerektiğinde aile içindeki dinamikleri incelemek ve her bireyin sorumluluk alarak katkı sağlaması, gerektiğinde semptomlarından şikayet eden bireylere destek amaçlı sürdürülebilir.

Ülkemizde aile ve çift terapisi son yıllarda giderek artan bir öneme sahiptir. Bireyler, sıkıntılı ve zor olan döngülerinden kurtulabilmek için tüm sistemde meydana gelebilecek bir değişime ihtiyaç duymaktadırlar. Terapistler, aile üyelerinin birbirlerine yardım edebilmeleri için yapıcı yollar bulmasına yardım ederler. Her bir üyenin sıkıntısı aile sistemi içinde değerlendirilir.

Aile terapisinde aile içerisindeki her bireyin kendini tanıma ve ifade etmesi, rollerinin ve sınırlarının keşfedilmesi, yapılandırılması ve diğerleriyle ilişkilerindeki kalitenin artırılmasına odaklanılır.

Aile Terapisinde Süreç Nasıl İşler, Nasıl Yapılır?

Aile terapisi, aile üyelerinin her birinin kendini anlaması için birbirlerine dışarıdan bakma fırsatını sunar.  Aile terapisti aile fertlerinin (anne, baba, çocuklar veya aile büyükleri) birbirlerine nasıl davrandıklarına, nasıl iletişim kurduklarına ve ihtiyaçlarına dikkat çekerek herkesin birbirine karşı tutumlarının problemlerin sürmesindeki etkileri inceleyebilir. Terapide aile üyelerinden birinin yaşadığı problem tüm ailenin problemi olarak ele alınır. Ailede bir üyenin yaşadığı sorunu tüm aile üyelerinin çözümüne ve birbirlerine yardımcı olmalarına katkıda bulunacak biçimde sürmesi hedeflenir.

Aile terapisinde aile üyelerinin hepsinin seans içerisinde olması gerekmeyebilir. Bazen tek bir aile üyesiyle birlikte de tüm ailenin psikoterapi süreci ilerletilebilir. Amaç psikoterapi süresince tüm aile üyelerinin sorunlar karşısında baş etme becerileri artırılarak sonraki yaşanabilecek problemler için de kullanabilecekleri kaynaklar oluşturmaktadır. Bu bireylerin birbirine aktarımı ile gerçekleşebilir. Bu nedenle tüm aile üyelerinin ya da çiftin birlikte görüldüğü seanslar planlanmakla birlikte her aile üyesine özel planlanan bireysel seanslar da gerçekleştirilebilir.

Aile Terapisinin Amaçları

Aile kurumunun sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini sağlamak amaçlanmaktadır. Aynı zamanda ailenin dağılma aşamasında ise sağlıklı bir düşünce ve davranış şekli belirlemek ve bu zorlu süreçte de huzurlu bir ortam sağlamaktır. Diğer bir amaç ise aile içerisinde yetişen çocukların psikolojik ve duygusal gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde sürmesi için gerekli çalışmalar yapmaktır. 

Psikoterapinin temel amaçları arasında kişilerarası ilişkilerin ışığında kaygı ve çatışmaların giderilmesi, algının-iç görünün artırılması ve diğer duygusal gerilimler için aile üyeleri ile işbirliği kurulması bulunmaktadır. Etkili iletişimin kurulması ve kullanılması, iç ve dış krizlere karşı ailenin dayanıklılığını artırmak, problem çözebilme yeteneği, becerisi ve yolları göstermek de amaçlar arasında yer almaktadır. Terapistin amaçlarından bir diğeri de nesiller, kuşaklar ve cinsler arası ilişkilerin artırılması ve düzeltilmesidir.

Aile Terapisinde, Aile Danışmanlığında Çalışılan Sorunlar Nelerdir?

Aile terapisinde çalışılan konular aile sistemi içerisinde yer alan tüm problemleri kapsayabileceği için oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Aileler danışmak istedikleri aile ile ilişkiyi her konuyu danışmak için aile danışmanlığına başvurur ve aile terapisi gerçekleştirilir. Bununla birlikte ailelerin fazla danışmak istedikleri en sık çalışılan konuları şöyle sıralayabiliriz:

  • Eşler veya çocuklar arası iletişim problemleri
  • Boşanma veya ayrılık süreçlerinde danışmanlık
  • Hamilelik sürecine yönelik destek
  • Doğum sonrası stres ve çocuklu yaşam
  • Güven sorunları
  • İkinci evlilikler ile ilgili sorunlar
  • Kök aileler (çiftlerin aileleri) ile ilişkili konular
  • Kök ailelerle çatışma küslük
  • Çocuk ve ebeveynler arası çatışmalar
  • Eş veya çocukların alkol, madde veya ilaç bağımlılığı
  • Çocuklarla ilgili sorunlar (gelişimsel, akademik veya davranış problemleri)
  • Çocuk sahibi olma, hamilelik süreci
  • Hastalık ya da kayıp sonrası yas süreci
  • Şiddetli geçimsizlik
  • Ekonomik sebepler kaynaklı sorunlar (iflas etme, iş değişikliği vb.)
  • Üvey anne ve üvey babalık
  • Tek ebeveynlik
  • Kıskançlık
  • Evdeki sorumluluk paylaşımı

Aile Terapileri Kaç Seans Sürer?

Aile terapilerinin kaç seans süreceği diğer tüm psikoterapi çeşitlerinde de olduğu gibi getirilen problem, katılım sağlayan aile üyelerinin varlıkları ve devamlılık gibi etkenlere bağlı değişkenlik gösterebilmektedir. Elbette bu süreçte bireysel farklılıklar, kullanılan teknik ve yöntemler, ailelerle terapide belirlenen hedefler ve aile bireylerinin katılımı bu süreyi kısaltabilir veya uzatabilir.  Ortalama bir sayı vermek gerekirse en az 12 ila 20 seans alınması ve sürecin izlenmesi önerilebilir. Eğer aile danışmanlığı ailenin bir üyesinin danışmak istediği bireysel yürütülen bir süreç olacaksa eğer, bu süre en az 8-10 seans olarak belirtilebilir. Bu süreci aile terapistinizle konuşmanız gerekmektedir.

Aile Terapisti Kimdir? 

Evlilik ve aile terapistleri, aile içinde yer alan bireyleri aile sisteminin bir anlamlı bir parçası olarak görür ve kişilerarası ilişkileri inceleyip tedavi eden ruh sağlığı uzmanlarıdır. Ruh sağlığı uzmanları olan aile terapistleri, ilişkisel zorluklara yardımcı olmanın yanında psikopatoloji bilgisi ile ailelerin, çiftlerin ve tüm aile bireylerinin ruh sağlığı bozukluklarını ve duygusal problemlerinin teşhisi ve tedavisi için gerekli bilgi birikimine sahip ruh sağlığı uzmanlarıdır. Bu nedenle aile terapistlerinin sonradan aldıkları sertifikalardan çok temel bilgileri edindikleri lisans eğitimleri, gerekli psikopatoloji bilgisini sağlayabilecekleri yüksek lisans eğitimleri oldukça önem taşır. 

Aile Terapisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

ONLINE AİLE TERAPİSİ NEDİR?

Online aile terapisi ailelerde yaşanan duygusal tüm çatışmalar, çözülemeyen kronik problemler, ailedeki kriz dönemleri ve aile üyelerinin biri veya birkaçının psikolojik sorunları için internet ortamında uzaktan profesyonel destek alabilmeyi sağlayan bir terapi çeşididir. Online aile terapisinde veya online aile danışmanlığına bir ailenin tüm üyeleriyle birlikte katılabilmekle birlikte bireysel olarak da katılabilinir.

Aile terapileri yüz yüze yapılabildiği gibi aynı zamanda online çift terapisi olarak da uygulanabilir. Aile terapilerindeki bir çok ekol ve yöntem uzaktan çalışmaya da uygun olarak geliştirilmiştir. Tüm bunlara ek olarak ailelerin diledikleri zaman saat ve yer sorunu yaşamadan terapiye erişim için veya İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yaşamadan da aile terapisine uygun terapistlerle erişim sağlanabilmesi için online aile terapisi oldukça kıymetlidir.

AİLE TERAPİSİ  & AİLE DANIŞMANLIĞI İÇİN TÜM AİLE ÜYELERİNİN KATILIMI GEREKLİ MİDİR?

Hayır gerekli değildir. Aile terapisinde aile üyelerinin hepsinin seans içerisinde olması gerekmeyebilir. Bazen tek bir aile üyesiyle birlikte de tüm ailenin psikoterapi süreci ilerletilebilir. Amaç psikoterapi süresince tüm aile üyelerinin sorunlar karşısında baş etme becerileri artırılarak sonraki yaşanabilecek problemler için de kullanabilecekleri kaynaklar oluşturmaktadır. Bu bireylerin birbirine aktarımı ile gerçekleşebilir.

AİLE TERAPİSİ & AİLE DANIŞMANLIĞI FİYATLARI NEDİR?

Aile terapisi ve aile danışmanlığı fiyatları, bu terapiyi uygulayacak olan aile terapistinin deneyimine, eğitimine ve aile üyeleriyle yürütülecek terapinin süresine göre değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple net bir fiyat vermek mümkün değildir. Aile terapilerin süresi genellikle bireysel terapilerden daha uzun sürmesinden kaynaklı bireysel terapilere oranla fiyatları daha yüksektir.

Siz de, Uzman Psikolog, Çift ve Aile Terapisti Selin Kahvecioğlu’ndan bu hizmetin fiyatı hakkında bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.

İletişim Whatsapp

 

İletişim
error: ©️ copyright