‘‘Değerli olduğumuz duygular, ancak bireysel farklılıkların kabul gördüğü, hatalara bir ‘hata payı’ tanındığı, açık iletişimin kullanıldığı ve kuralların esnek olduğu bir aile atmosferinde yeşerebilir’’ der Virginia Satir.
Aile; bir çok ikili ilişkiyi içinde barındıran bir ilişki kümesidir. Bazen kendi kendine sorunlarını çözemeyebilir. İşte o zaman aile terapisi iyi bir seçenektir.
Aile danışmanlığı veya aile terapisi; tüm aile üyelerinin ilişki problemlerinin, fikir çatışmalarının, anlaşmazlıkların, kriz dönemlerinin ve birikmiş geçmiş sorunların çözümlenmesini amaçlar. Hem ebeveynler arasındaki çatışmalar hem de çocuklar ile yaşanan ilişki problemleri hem de bireysel psikolojik problemler için aile terapisi uygulanmaktadır.
Aile terapisi tüm aile üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilebileceki gibi bir aile üyesinin sistemik terapi bakışıyla da aile terapisi yürütülebilir. Çünkü aile terapisti bir bireydeki soruna da onu meydana getiren ilişkiler bütününü düşünerek yaklaşacaktır. Sorun bireye özgü gibi görünse de aslında tüm sistemlerin ürünüdür ve yine sistemdeki tüm ilişkileri etkileyecektir.
Psikoloji bölümü lisans eğitimini tamamlamış, klinik psikoloji veya çift ve aile danışmanlığı yüksek lisans eğitimini tamamlamış, aile danışmanlığı eğitim ve süpervizyonlarını bitirmiş kişilere aile terapisti ya da aile danışmanı denir.