Çatışmasız bir ilişki düşünülebilir mi?
İlişki çatışmayı, çatışma ise ilişkiyi barındırır.
Bir ilişkiyi çatışmalar değil bu çatışmalarla başa çıkamamak ve iletişimsizlik tüketir.
Çift terapisi; romantik ilişki içinde olan çiftlerin birbirlerini daha iyi anlayabilmelerini, sağlıklı iletişim yollarını öğrenmelerini, çözülemeyen sorunlarla başa çıkabilmelerini veya ilişkiden aldıkları doyumu arttırmalarını sağlar.
İlişkide geçmişte yaşanmış veya bugüne taşınmış sorunların çözülmesi, partnerlerin duygularını sağlıklı biçimde ifade edebilmeleri, kalıplaşmış problemli ilişki tutumlarının değiştirilmesi, iletişim becerilerinin güçlendirilmesi süreçteki önemli adımlardır. Tüm bunlara ek olarak ilişki sınırları ve sorumluluklarını netleştirmek çiftler için gelecekteki çatışmalara karşı koruyucu olur.
Tüm ilişkilerin çatışmaları farklıdır.
Her birey nasıl kendine özgü ve biricik ise, bireylerin bir araya gelerek oluşturdukları ilişkileri de kendine özgü ve biriciktir. Çift terapisine başvuru nedenleri iletişimsizlik, değer görememe, kıskançlık, aldatma, boşanma, cinsellik gibi belli başlı başlıklarda yoğunlaşsa da bu başlıkların altındaki duygular ve yaşanan çatışmaları çözme biçimleri farklılık göstermektedir. Dolayısıyla her bir ilişkinin dinamikleri ve terapi süreci de farklı seyreder.
Çift terapisine başvurmak için illa çözülemeyen bir çatışmanın olması gerekmez. Çiftler, ilişkilerinden aldıkları doyumu arttırmak için de terapiye başvurabilirler. Ayrıca evlilik öncesi çiftlerin ilişkileri için danışmanlık alması da sık rastalanan başvuru nedenlerindendir.
Çift terapisinde en sık çalışılan konular:
Psikoloji bölümü lisans eğitimini tamamlamış, klinik psikoloji veya çift ve aile danışmanlığı yüksek lisans eğitimini tamamlamış, çift ve aile danışmanlığı eğitim ve süpervizyonlarını bitirmiş kişilere çift terapisti ya da çift danışmanı denir.